Правото да се наричат "създатели" на уискито си оспорват Шотландия и Ирландия. Последните твърдят, че начинът на производство е дело на Свети Патрик, 400 години след Христа, и те са тези, които научават шотландците на метода на дестилация.

Историята признава този факт - първото писмено сведение за напитката е от 1172 година, докато първите данни за наличието й в Шотландия са от 1494 г. Конкуренцията обаче е в сила и днес - едните го изписват Whiskey, a другите - Whisky.

Основните страни-производителки на уиски са три - Ирландия, Шотландия и САЩ.

Продадоха на търг бутилка уиски за около 30 000 долара

Напитката се дестилира и в други държави, но за най-качествени се считат именно техните продукти.

В САЩ обаче, се набляга предимно на бърбън и тенеси уискито, докато в Ирландия и Шотландия - на скоч, малцово уиски и т.н.

10 причини да се влюбите в момиче, което пие уиски

Най-старата лицензирана дестилерия за уиски в света е Old Bushmills Distillery.

Тя получава официален лиценз от английския крал Джеймс I още през далечната 1608 година.

Днес Bushmills се радва на солидно количество почитатели в цял свят.

Вижте 6-те най-скъпи уискита в света

Scotch - това е отгледано и дестилирано в Шотландия уиски. Единствено произведена там напитка може да има на етикета си подобно название. Дестилира се поне двойно и отлежава минимум три години, най-често в торф (оттам е и леко опушеният вкус). Дели се на малцово и зърнено.

Irish - по същата логика - означава, че е отгледано и дестилирано в Ирландия. За разлика от произведеното в Шотландия обаче, минава през тройна дестилация и е с малко по-сладък вкус заради факта, че бъчвите, в които отлежава, преди това са съхранявали шери или ром.

Tennessee whiskey - другото типично за американците уиски. Отново е от 51% царевица, но е с далеч по-сладък вкус, защото се филтрира през кленови въглища.