Начална страница » напитки » Интересни факти за уискито

    Интересни факти за уискито


    ● Името на тази алкохолна напитка идва от келтското изразяване uisce beatha, което се превежда като жива вода..
    ● Може би скоро уискито може да получи титлата на най-скъпия алкохол в света. Досега най-скъпото уиски е 60-годишният Macallan ($ 62,000 на бутилка, има само 40 такива бутилки). Въпреки това, вече в продажба бутилка от ирландски уиски XIX век на стойност 100 000 паунда (което е почти равно на $ 200,000). Това е единствената останала бутилка на дестилерия за остров Нун от окръг Голуей. Междувременно рекордът за най-скъпата алкохолна напитка в света принадлежи на виното - най-скъпата бутилка бе продадена в Christie's за 160 000 долара..
    ● Освен това уискито е добра инвестиция. 17-годишната бутилка за уиски „Ардберг“ струва $ 75 през февруари 2005 г. и 198 долара през ноември 2007 г. По този начин увеличението е почти 250% за 30 месеца..
    ● На 9 ноември 2007 г. бившият нидерландски финансов министър Герит Залм създаде борсов пазар уиски - World Whisky Index. Днес, книгата за поръчки на WWI е $ 392 000. Когато купувате уиски в Първата световна война, получавате сертификат, потвърждаващ правото ви да продадете впоследствие тази бутилка. Както при всяка стокова борса, не е необходимо да отнемате бутилка, можете да я оставите на склад в Първата световна война. Инвестирането в уиски е много популярно сред японците, китайците и руснаците..
    ● Повече от 30 бутилки шотландско уиски се купуват всяка секунда в света. Шотландското уиски в света се продава почти 2 пъти повече от канадските, американските, японските и ирландските комбинирани.
    ● Има над 5 000 вида малцово уиски (малц), 90% от които се произвеждат в Шотландия. Въпреки това, в обемни условия това е само 5% от уискито, произведено в страната. Останалите 95% е смесено уиски.
    ● Смесено уиски (смесено) може да включва до 50 вида малц и 2-3 вида зърно (зърно) уиски.
    ● Уискито с маркировка „единичен малц“ или „чист единичен малц“ не е единичен малц в истинския смисъл на думата - във всеки случай, това е смес, която може да включва видове уиски, произведени в една или няколко уиски дестилерии. Наистина малцовото уиски е обозначено с „единична бъчва“ (което означава „от един барел“).
    ● Не много любители на виното знаят, че малцовото уиски е по-полезно от червеното вино, защото съдържа повече елагинова киселина - антиоксидант, който може да устои на сърдечните заболявания и дори да спре развитието на ракови клетки. Това вероятно е причината, че във времената на “сухия закон” в САЩ уискито е било единственото разрешено алкохолно питие, но само за “медицински нужди”..
    ● Повечето шотландски дестилерии за уиски вече не принадлежат на шотландците. С изключение на Едрингтън, произвеждащ Famous Grouse, Macallan и Highland Park, и още 17 малки семейни уиски.
    ● Най-старата семейна дестилерия се намира в САЩ - Laird & Co (управлявана от семейство Laird от 1780 г.). Най-старите семейни дестилерии в Шотландия са Glenfarclas (1865), Glenfiddich (1886) и Springbank (1837).
    ● Миналата година около 1 милион души са ходили на екскурзии до шотландските дестилерии.
    ● След края на Втората световна война, когато Англия, по очевидни причини, живее в режим на строги икономии, Чърчил изпраща писмо до британския министър на хранителната промишленост, в което в никакъв случай не поръчва да се намалят количествата ечемик, изпратени до уиски.
    ● В САЩ земеделските стопани, чиито ферми се намират в близост до дестилерията, използват отработена царевица (или други зърна), за да изхранват добитъка си. Смята се, че с преминаването към такава храна кравите започват да произвеждат повече мляко..
    ● Бутилка от уиски може да се съхранява 100 години, без да губи вкуса на напитката. След отварянето на уискито може да се съхранява безопасно за още 5 години.
    ● Към зимата на 2006 г. в Шотландия бяха регистрирани 105 производства на уиски - 97 традиционни малцови уиски и 8 зърнени уиски.
    ● За 333 години (ако за датата на раждане на напитката се приеме първото известно писмено споменаване през 1494 г.), ечемичният малц беше единствената суровина за производството на уиски.
    ● През 1827 г. Robert Stein регистрира патент @ 5583, който описва апарат за непрекъсната дестилация. Преди това уискито беше направено по традиционния метод - кашата беше изсипана в огромен меден чайник, двойките бяха охладени в серпентина. Традиционните производители отдавна се борят, твърдейки, че продуктът на новите устройства няма право да се нарича уиски. Въпреки това, в резултат на поредица от съдебни дела, 37 заседания и проучване на 116 свидетели, Кралската комисия признава през 1909 г. правото на зърнен спирт, получен по непрекъснат метод, да се нарича "уиски от зърно".
    ● През 1915 г. минималният период на стареене за уиски в дървени бъчви е одобрен със закон - 2 години, а през 1916 г. е увеличен до 3 години.
    ● До 1846 г. е забранена употребата за дестилация на други зърнени култури, с изключение на ечемика. Това беше очевидна протекционистка мярка. Веднага след премахването на закона, известен като "царевичен закон", производителите са били в състояние да купуват евтини вносни зърно, главно царевица (царевица), което допълнително намали производствените разходи \ t.
    ● В СССР е произведена една марка уиски, близка до канадския тип - "Уиски-73". Като суровини за него се използват ректифициран алкохол и ароматни препарати, закупени от чужди фирми. Продуктът не се радва на особени успехи с населението..
    ● Най-големият световен производител и потребител на уиски, ако не е странно, е Индия.
    ● Уиски е един от петте основни износа на Обединеното кралство.
    ● Във Франция повече уиски се продава за месец, отколкото коняк - за една година.
    ● В Шотландия една порция уиски се нарича драм (dram). В решетките се излива по такъв начин, че само дъното на стъклото е едва покрито, а когато пиете с приятелите си, трябва сами да определите размера на вашата драма. "Добър драм" е когато три пръста отдолу.
    Отличителна черта на шотландското уиски е използването на торф при пушенето на малц.
    ● Търговската марка Scots е алкохолно стареене в дъбови бъчви от шери. Това се дължи на исторически причини. Когато през ХVІІІ-ХІХ век Англия е основният потребител на шери, пестеливите шотландци внимателно събират празни бъчви от шери и ги използват в производството на уиски..
    Американците признават уискито и започват да го произвеждат само след сухия закон от 20-те години..
    ● Все още има много ожесточени спорове между Ирландия и Шотландия за това кой от тях е първият, който е открил тази напитка и кой е откраднал метода на готвене от някого.
    ● Шотландците вярват, че уискито е донесено в тяхната страна от мисионери, след което е станало обичайно в манастирите. В онези дни монасите използвали уиски за медицински цели..
    ● Официалната дата на основаването на шотландското уиски се счита за 1494-та година, с която се отбелязва Кралското съкровище, че определен Джон Кор купи 500 кг малц за производството на „aqua vitae“.
    ● За да се подчертае техния приоритет в производството на тази напитка, уискито се нарича - скоч. И тази дума е запазена само за уиски, така че всички други шотландски продукти се наричат ​​шотландски..
    ● В Ирландия уискито се появява малко по-рано - през VI век. Смята се, че тя е донесена и от скитащи монаси, а тайната на произвеждането на луната от зърнени култури чрез дестилация и дестилация идва от Северна Африка..
    • Самите ирландци вярват, че уискито произхожда от първите християнски манастири, които се появяват на острова, и го изобретяват, както гордо казват ирландците, през V век самият Свети Патрик е покровител на Ирландия. Разбира се, никакви документи, които показват, че Св. Патрик е изобретил уиски, не съществува. Въпреки че има едно документално доказателство - това е парламентарният акт от 1556 г., където се споменава уиски. В допълнение, най-старата дестилерия в Европа - Old Bashmills - също се намира в Ирландия. Построена е през 1608 година.
    ● Изследователите не се съмняват, че дестилацията на ечемик - т.е. процесът на производство на ечемиково уиски - произхожда от Ирландия. Освен това шотландските морски разбойници често атакуваха Ирландия, за да уловят повече от тази животворна напитка..